Mikrolån

Av alla lån som man kan ansöka om via nätet är så kallade mikrolån de vanligaste, eftersom de gör det möjligt att få tillgång till pengarna man lånar mycket snabbt, åtminstone om man inte behöver låna en väldigt stor summa pengar.

Vad är mikrolån?

Mikrolån brukade förr kallas för SMSlån, eftersom det var vanligt att man ansökte om dessa lån via just SMS, men numera ansöker de flesta om dessa lån via Internet och därför används denna gamla benämning på lånen mer sällan.

Dessa lån kännetecknas av mindre lånebelopp, man kan i regel låna mellan 500 kronor och 12 000 kronor som mikrolån, och av korta löptider. Man har för det mesta mellan 14 dagar och 90 dagar på sig att betala tillbaka lånet (varierar beroende på lånegivaren), så löptiderna är betydligt kortare än för andra lån.

Mikrolån har även en relativt hög ränta jämfört med andra lån, men om man väljer rätt mikrolån kan man komma billigare undan, för alla långivare som erbjuder mikrolån sätter nämligen sina egna priser, så prisvariationerna är stora.

Finns det några nackdelar med mikrolån?

Den största nackdelen är att dessa lån kan bli dyra om de inte betalas tillbaka i tid, då långivare som erbjuder mikrolån ofta tillämpar mycket höga förseningsavgifter, dröjsmålsräntor och liknande. Man bör därför aldrig ansöka om ett av dessa lån om man inte är helt säker på att man kommer att kunna betala tillbaka det i tid.

Hur hittar man ett mikrolån att ansöka om?

De flesta gör detta via sökmotorer på Internet, genom att helt enkelt söka på detta ord i kombination med beloppet de vill låna eller liknande. Alla företag som erbjuder mikrolån har nämligen information och även ett ansökningsformulär på sina hemsidor, så genom att göra detta hittar man mängder med alternativ att välja mellan, och när man väl vet vilken långivare man föredrar, kan man även ansöka om lånet direkt på hemsidan man hittat.