Inkomstförsäkringar

Försäkringar är viktiga om det oförutsedda inträffar. Till vardags när allt lunkar på kan det ibland kännas som att man betalar en hel massa försäkringspremier nästan i onödan. Men, mycket kan hända och det är de oförutsedda händelserna som kan ställa till det mest. Det är också oftast dessa vi försäkrar oss för. Du har förmodligen en hemförsäkring för att kunna få hjälp om du råkar ut för en eldsvåda, inbrott eller någon annan traumatisk händelse. En bilförsäkring ger dig ersättning både vid trafikolyckor och inbrott, men också om bilen brinner upp eller blir stulen, till exempel. Olycksfallsförsäkringar gör de ekonomiska konsekvenserna mindre om du skadas och husdjursförsäkringen gör att du har råd med veterinärvård om din vän blir sjuk eller skadas.

Att teckna en inkomstförsäkring

En annan händelse som kan få stora och svåra konsekvenser är om du, av någon anledning, skulle förlora ditt jobb. Detta är kanske något som de flesta av oss väljer att inte tänka på när vi har ett fast jobb och vardagen rullar på. Men, det finns, tyvärr, ingen som kan vara helt säker på sin plats idag. Företag säljs och flyttas och man slår ihop och köper upp. Allt detta är oftast för att stärka företaget och öka lönsamheten, men det får ofta konsekvenser för de anställda, och i många fall blir det några som får gå. Så även den som jobbar i ett lönsamt företag och gör ett bra jobb riskerar att en dag stå utan jobb. Och vad händer den dagen du inte längre har ett jobb att gå till? Har du ens tänkt på detta som en oförutsedd händelse som du skulle kunna behöva försäkra dig mot? Ja, du kan förstås inte ta en försäkring som förhindrar att du blir friställd. Du kan teckna en inkomstförsäkring som gör att du slipper tänka på de ekonomiska konsekvenserna om du skulle hamna i denna situation.

Viktiga inkomstförsäkringar

Din sista lön från jobbet

Den dagen man inte längre kan ta den fasta månadsinkomsten för given får det förstås stora konsekvenser. För din ekonomiska trygghet är du säkert medlem i a-kassan vilket gör att du inte behöver bli helt utan pengar när du har kvitterat ut din sista lön från jobbet. A-kassan ger ju, som alla vet, ersättning under den första tiden som arbetslös, så att man får möjlighet att försöka hitta ett nytt jobb. Men, trots att det sägs att a-kassan ersätter 80% av den vanliga inkomsten är det många som tvingas leva på betydligt mindre än så. Det finns nämligen ett tak i a-kassan, som idag ligger på under 15000 kr i månaden. Det betyder att du inte kan få mer än så oavsett hur stor din tidigare inkomst var. Tjänar du mer, så att du slår i taket och inte får ut dina 80 procent är det klokt att teckna en inkomstförsäkring, för att slippa få alltför stora ekonomiska konsekvenser vid en eventuell arbetslöshet. Inkomstförsäkringen täcker upp för den del av inkomsten som hamnar ovanför taket och du kan få ut dina 80 procent oavsett hur hög inkomst du har.