Banklån

Det är lite olika hur vi ställer oss till det där med att låna pengar. Några väntar hellre med att köpa något tills man har sparat ihop pengarna medan andra hellre lånar och köper och spar sedan. Förmodligen har det en del med vår uppväxt och uppfostran att göra och det verkar definitivt vara något av en generationsfråga.  Många i de äldre generationerna har växt upp med den uppfattningen att man inte ska sätta sig i skuld om det inte är absolut nödvändigt, och man väntar därför hellre med att köpa något, eller att unna sig en resa eller liknande, tills man lyckats spara ihop pengarna och kan betala kontant.

Att ta ett banklån

För de flest i de yngre generationerna är det helt naturligt att låna pengar om man inte har tillräckligt på konto. Och det gäller både om man vill köpa något eller om man fått oförutsedda utgifter som man har svårt att klara av på sin månadsbudget.

banklån

Vi ser alltså på lån på ett helt annat sätt idag än tidigare, och det har även skett stora förändringar på lånemarknaden. För det första finns det en uppsjö av nya lån som är anpassade till olika behov och situationer. Men, lånen har också blivit mer lätt tillgängliga inte minst på grund av att man kan söka banklån direkt online. Men, kanske är det framför allt de nya lån som fyller en stor funktion i vardagen. Det handlar om små, tillfälliga lån som de vanliga bankerna aldrig tillhandahållit, men som det finns en stor efterfrågan på. Lån på belopp från några hundralappar upp till cirka 15 00 kronor öppnar helt nya möjligheter att använda lån i olika vardagssituationer. Här kan man ta ett kort lån för att klara betalningar som ska göras innan lönen kommer, och man kan snabbt bli skuldfri igen. Ett användningsområde som inte varit möjligt när man enbart varit hänvisad till de traditionella bankernas banklån.

Att klara en oförutsedd utgift

Banklån finns som i alla storlekar och i många olika former. De stora bankerna erbjuder banklån utan säkerhet från 15 000 kronor och uppåt. Man brukar kunna låna upp emot mellan 350 000 och 400 000 kronor beroende på vilken bank man söker lån hos. Dessa banklån är utan säkerhet och brukar kallas privatlån eller konsumtions lån. Men man behöver kanske inte låna så mycket pengar och då är det ju onödigt att ta ett vanligt banklån. Behöver du bara låna en mindre summa, till exempel för att klara en oförutsedd utgift, kan du alltså inte låna hos någon av de vanliga bankerna. Då kan du istället vända dig till någon av de nya långivarna på nätet som erbjuder de små lånen som går under samlingsnamnet mikrolån. Här kan du få låna så lite som 500 kronor, och de flesta av dessa smålån sträcker sig upp mot bankernas nedre gräns för privatlån, det vill säga upp till 15 000 kronor.